Studijsko putovanje savetnika Centra za profesionalni razvoj zaposlenih u obrazovanju Republici Rumuniji

229

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Savetnici Centra za profesionalni razvoj zaposlenih u obrazovanju su u periodu od 16. do 17. novembra 2017. godine boravili u Temišvaru u Republici Rumuniji na studijskom putovanju. Tom prilikom posetili su Srpsku gimnaziju „Dositej Obradović“, Školski inspektorat i Zavod za obrazovanje i vaspitanje Temišvarske županije, Gimnaziju „Konstantin Dijakonović Loga“ i Generalni konzulat Republike Srbije u Temišvaru.

Prvog dana boravka u Temišvaru, najpre je organizovana poseta Srpskoj gimnaziji „Dositej Obradović“. U razgovoru sa direktorom Jadranom Klanicom, zaposlenima i predstavnicima Saveza Srba u Rumuniji, savetnici su se detaljnije upoznali s istorijatom i realizacijom nastave u ovoj unikatnoj ustanovi, značajnoj za kulturu, identitet i istorijsko nasleđe Srba u Republici Rumuniji, ali i sa izazovima sa kojima se suočava srpska zajednica nastojeći da očuva integritet i kontinuitet jedine srpske gimnazije na ovim prostorima.

Razmena iskustava je nastavljena u Školskom inspektoratu i Zavodu za obrazovanje i vaspitanje Temišvarske županije, u vezi sa inicijalnim obrazovanjem nastavnika, njihovim uvođenjem u posao, odnosom mentora i pripravnika, stručnim usavršavanjem i mogućnostima njihovog napredovanja. Uočeni su isti ili slični izazovi koji stoje pred zaposlenima u obrazovanju i u načinima njihovog prevazilaženja.

Drugog dana studijskog boravka, posećena je Gimnazija „Konstantin Dijakonović Loga“ u kojoj se velika pažnja poklanja aktivnostima srpske sekcije. Tom prilikom razmena iskustava se odnosila na pitanja profesionalnog razvoja nastavnika, proceduru izbora direktora ustanova, unapređivanje obrazovno-vaspitnog rada ustanove i svakodnevne izazove profesije nastavnika.

Savetnici su zatim posetili Generalni konzulat Republike Srbije u Temišvaru. Njegova ekselencija Vladan Tadić, generalni konzul Republike Srbije u Temišvaru, u prijatnom dočeku i srdačnom razgovoru naglasio je posebnu važnost posete delegacije iz Zavoda institucijama od značaja za život i rad Srba u Temišvaru. Istovremeno, istakao je da je danas jedan od najvećih i najozbiljnijih problema srpske zajednice u Rumuniji kako sačuvati srpsko obrazovanje na maternjem jeziku u preostalim retkim srpskim školama i očuvati Katedre za srpski jezik Univerziteta u Bukureštu i Temišvaru.

Tokom ovih značajnih poseta dogovoreno je da se pronađu najbolji oblici saradnje, podrške i konkretne pomoći kako bi se očuvala istorijska, kulturna i prosvetarska tradicija, a srpska zajednica nastavila da važi za jednu od najobrazovanijih i najorganizovanijih u zemlji Karpata.

     

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.