СТРУЧНИ СКУП „ПРИМЕНА ИНОВИРАНИХ ПРОГРАМА У ШКОЛАМА ЗА НАДАРЕНЕ УЧЕНИКЕ“

732

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

У суботу, 22. октобра 2016, од 10 сати до 14 сати, у организацији Завода за унапређење васпитања и образовања и Филолошке гимназије у Београду, у Филолошкој гимназији одржан је стручни скуп „Примена иновираних програма у школама за надарене ученике“. Скупу је присуствовало 56 професора српског језика, књижевности, енглеског језика, француског језика, италијанског језика, шпанског језика, немачког језика, руског језика, као и професори класичних језика из филолошких гимназија (Филолошка гимназија, Београд; Карловачка гимназија, Сремски Карловци) и филолошких одељења гимназија из Србије (Гимназија Пирот; Ваљевска гимназија; Прва нишка гимназија Стеван Сремац; Гимназија Крушевац; Гимназија у Смедереву; Гимназија Краљево; Гимназија Светозар Марковић, Јагодина; Друга крагујевачка гимназија; Шабачка гимназија). Предавачи су били чланови радних група за иновирање програма у школама за надарене ученике.

Стручни скуп почео је предавањем на тему „Потреба за иновирањем наставних програма у школама за надарене ученике“, у оквиру којег су о потреби мењања програма филолошких гимназија и филолошких одељења, као и о томе како је (у)рађен нови наставни програм, говорили представници ЗУОВ-а: Александра Беговић и Дејана Милијић Субић, саветници координатори из Центра за развој програма и уџбеника, Оливера Тодоровић, руководилац Центра за професионални развој, као и директор Филолошке гимназије др Душко Бабић.

Након тога, рад је настављен по секцијама, у оквиру којих су аутори нових програма говорили о измењеним садржајима.

О изменама у предметима Српски језик и Књижевност говорили су Слађана Савовић и Драгана Милановић,  професорке српског језика у Филолошкој гимназији; Дејана Милијић Субић, саветник-координатор у ЗУОВ-у и др Душко Бабић, директор Филолошке гимназије у Београду. Највише се дискутовало о изменама у наставном плану и програму из Књижевности.

О изменама у плану и програму живих језика, у оквиру секције за живе језике, говорили су: Александра Беговић, саветник-координатор у ЗУОВ-у;  проф. др Јулијана Вучо, професор италијанског језика и образовне лингвистике на Филолошком факултету у Београду; проф. др Јелена Филиповић, професор шпанског језика и социолингвистике на Филолошком факултету у Београду; доц. др Катарина Завишин, професор италијанског језика на Филолошком факултету и др Александра Жежељ Коцић, професор енглеског језика у Филолошкој гимназији.

Секцију за класичне језике водили су професори класичних језика Филолошке гимназије из Београда: Ноел Путник, Милена Симић Томић и Јелена Савић.

Стручни скуп  је, по мишљењу учесника, био веома користан и конструктиван.

У Прилогу извештаја могу да се виде и материјали који су коришћени на овом стручном скупу, по секцијама.

 

4 6 7 8 9

10 1 2 3

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.