OSNAŽIVANjE KOREJSKO-SRPSKE SARADNjE U OBLASTI OBRAZOVANjA

171

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Delegacija Srbije je od 5. do 10. novembra boravila u Republici Koreji u okviru projekta osnaživanja korejsko-srpske saradnje u oblasti obrazovanja. Delegaciju Srbije predstavljali su ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević, državni sekretar Prof. dr Ana Langović Milićević i direktor Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja mr Zlatko Grušanović. U okviru posete ministri obrazovanja dve zemlje potpisali su Memorandum o saradnji u oblasti obrazovanja. Saradnja podrazumeva razmenu iskustava u oblasti istraživanja i obrazovnja na svim nivoima, promociju razmene studenata, eksperata, istraživača, kao i organizovanje zajedničkih konferencija, seminara, istraživanja, projekata u obrazovanju i obuka za podizanje kapaciteta zaposlenih u obrazovanju. U okviru osnaživanja razmene talentovanih studenata ministri obe zemlje obavezali su se na odobravanju državnih školarina studentima zainteresovanim za studiranje u Republici Koreji, odnosno Republici Srbiji.

U okviru posete Republici Koreji, organizovan je  obilazak nekoliko institucija relevantnih u obrazovanju.

Korejski institut za unaprećenje obrazovanja (KEDI)

Korejski institut za unapređenje obrazovanja pruža usluge u svojstvu vodećeg instituta za istraživanje obrazovne politike od svog osnivanja 1972. KEDI ima vodeću ulogu kao nacionalna ekspertska organizacija za utvrđivanje nacionalne agende korejskog obrazovanja. Opširnim i doslednim partnerstvima sa međunarodnim organizacijama uključujući OECD, Unesco i Svetsku banku, KEDI se rangira među istraživačkim ustanovama svetskog ranga u oblasti unapređenja obrazovne politike.

22.11.2016. godine potpisan je memorandum o saradnji Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja i Korejskog instituta za unapređenje obrazovanja (KEDI). Više o tome možete pročitati ovde.

Akademija za korejske studije (AKS)

Akademija za korejske studije je osnovana da bi revitalizovala polje korejskih studija sprovođenjem dubinskih istraživanja i ponudom obrazovanja iz različitih oblasti. Aktivnosti AKS-a kreću se od sprovođenja istraživanja o korejskoj kulturi obuhvatajući perspektive humanističkih i društvenih nauka do obrazovanja i usavršavanja istraživača i stručnjaka iz ustanova visokog obrazovanja, objavljivanja prevoda korejskih klasika i uključivanja u saradnju i aktivnosti razmene sa lokalnim i inostranim akademskim ustanovama.

Nacionalni institut za mećunarodno obrazovanje (NIIED)

NIIED predstavlja izvršnu agenciju u okviru Ministarstva prosvete Republike Koreje. NIIED igra vodeću ulogu u osnaživanju nacionalne konkurentnosti razvijanja međunarodnih ljudskih resursa među Koreancima u dijaspori, razmeni studenata u okviru nacionalnih programa stipendiranja, i pružanju obrazovnih administartivnih usluga. Oko 20 studenata iz Srbije učestvuje u programu stipendiranja NIIED na postdiplomskim studijama (Program državnog stipendiranja korejske Vlade). NIIED sprovodi Test naprednog znanja korejskog jezika (TORIK) u inostranstvu, sprovodi razmenu međunarodnog obrazovanja i podržava programe usavršavanja za nastavnike korejskog jezika u inostranstvu.

 

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.