Округли сто Завода „Предлог нацрта документа: Основе програма предшколског васпитања и образовања“

695

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Центар за развој програма и уџбеника је 10.12.2015. године, у просторијама Завода, организовао  округли сто на тему „Предлог нацрта документа: Основе програма предшколског васпитања и образовања“. Предлог документа је, током 2015. године, припремила радна група Завода, на основу захтева који је доставило Министарство просвете, науке и технолошког развоја. У раду округлог стола учествовало је 26 учесника и то представника Факултета, Високих струковних школа за васпитаче, министарства просвете, савеза удружења: медицинских сестара, васпитача, стручних сарадника, затим директора предшколских установа и независних стручњака. Нажалост, није било представника родитеља и приватних предшколских установа који су такође били позвани.

Округли сто је била прилика да се чују различита мишљења о предлогу документа, критике, коментари, сугестије, предлози. Неки од учесника су ову прилику искористили да искажу и своје мишљење о целокупном приступу обезбеђивања припреме нове концепције, односно критику начина како се то до сада радило. Завод је пажљиво забележио све коментаре који су се чули  на округлом столу, а један број учесника је своје шире коментаре доставио у писаној форми. На основу тога, урадиће се детаљна анализа предлога нацрта документа, затим његове измене у деловима где је то неопходно. Иако су се у расправи могла чути различита, у неким сегментима и супротна мишљења, учесници округлог стола били су сагласни да је концепција предлога нацрта Основа прихватљива, као и сагледавање јединственог приступа без одвојених делова који се односе на јаслени и предшколски узраст, односно на припремни предшколски период. За Завод је то најзначајнији закључак округлог стола јер предлог нацрта Основа почива на другачијој концепцији од важећег документа и подразумева другачији приступ у раду са децом. Неки од учесника округлог стола који раде у предшколским установама су мишљења да у овом тренутку постоје практичари за које се може рећи да у свом раду већ примењују сегменте који су у складу са овом концепцијом, неки се могу релативно лако прилагодити промени, а за одређене практичаре је потребно обезбедити приручнике, водиче, обуке као подршку за реализацију оваквог документа.

Oкругли сто je закључен коментаром да предлог документ треба у неким деловима унапредити као и  осмислити активности које ће подржати његову успешну примену у пракси.

 

DSC00075
DSC00076

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.