Конференција “Изградња Западнобалканског савеза за учење темељено на раду“

178

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

У организацији Аустријског Федералног министарства науке, истраживања и привреде, Федералног министарства за образовање и питање жена, Федералног министарства спољних послова, и Аустријске привредне коморе и Култур Контакт Аустриа, у оквиру “Берлинског процеса“ у Бечу је 18. и 19.05.2016.год. одржана конференција “Изградња Западнобалканског савеза за учење темељено на раду“. Циљ конференције је био унапређивање, развијање и продубљивање регионалног дијалога између оних који делују у  приватном сектору, влада, институција за стручно образовање и цивилног друштву.

Конференција је, такође, послужила за размену искустава о учењима work based learning приступа, која је покренута од стране иницијативе за реформу образовања у Југоисточној Европи SEE (ERI SEE).

Конференција је окупила преко 170 учесника из више земаља (Аустрија, Немачка, Француска, Италија, Србија, Словенија, Хрватска, Црна Гора, БиХ, Република Српска…). Испред Завода за унапређивање образовања и васпитања конференцији је присуствовао Гојко Бановић, руководилац Центра за стручно образовање и образовање одраслих.

Првог дана, 18.05.2016.год. у преподневном делу конференције, учесници конференције су, кроз више панел дискусија, упознати са различитим аспектима ове тематике: конкурентност и запошљавање у земљама Западног Балкана, улога предузећа, ситуација на Западном Балкану из различитих перспектива…) као и са прилерима добре праксе у појединим земљама: Румунији, Словачкој и Албанији.

Bec2016  01

У поподневном делу, рад се одвијао кроз два панела у оквиру теме “Привући пажњу предузећа на учење засновано на раду“. По завршетку рада у овим панелима одржана је пленарна седница конференције на којој су донешени иодговарајући закључци и донешена заједничка декларација учесника ове конференције.

У заједничкој декларацији се усвајају заједничка начела:

  • Усмерити струковно образовање и оспособљавање ка практичном раду;
  • Осигурати различите видове струковног образовања и оспособљавања како би се задовољиле разуличите потребе и специфичности привредних сектора;
  • Учинити понуду струковног образовања и оспособљавања приступачним и инклузивним

Другог дана, 19.05.2016.год. учесници конференције су обишли техничку школу у којој се школују ученици, по дуалном систему, у занатском занимањима из области машинства и електротехнике.У разговору са директором добијене су врло детаљне инфорамције о функционисању школе у дуалном систему. У наставку рада обиђен је сервис Мерцедесових аутомобила, у којем ученици школе обављају праксу.

02 03

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.