Ивањица: Одржан стручни семинар просветара на тему сета нових закона и јавних набавки

277

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Центар за менаџмент организовао је дводневни семинар у хотелу ’’Парк’’ у Ивањици намењен запосленима у установама образовања поводом новог сета закона о основама образовања и васпитања који се доноси истовремено са законом о јавним набавкама.

Овај семинар отворио је председник општине Ивањица, Зоран Лазовић, и том приликом истакао да локална самоуправа у сарадњи са Министарством просвете и технолошког развоја улаже посебне напоре како би се стекли што боји услови за квалитетно образовање деце.

– Кроз сарадњу са институцијама Владе РС Ивањица је за годину дана добила 80 милиона евра инвестиција. Министарство просвете је имало велико учешће у овој импозантној цифри. За школу ’’Вучић Величковић’’ у Међуречју одобрено је преко 20 милиона динара, у ОШ ’’Мајор Илић’’ у Кушићима инвестирано је више од 51 милион динара, за развој школства уз подршку Министарства омладине и спорта добили смо 6,5 милиона динара намењених грејању у спортској хали и да не набрајам даље, захвалио бих се свима у нади да ће се интезитет улагања у развој школства наставити. Локална самоуправа чини све како би припремила квалитетне пројекте а могу рећи и да нам је држава наклоњена у том смеру па се надам да је ово тек почетак улагања и развоја образовања у Ивањици. Желим вам добродошлицу у нашу лепу варош, ово је место које красе добри и пријатни људи у шта ћете се и сами уверити – рекао је председник Ивањице у поздравном говору.

Пре радног дела присутнима се обратио и др Марко Шпилер директор Центра за менаџмент набавки.

-Захвалио бих се председнику општине Ивањица и Министарству просвете, науке и технолошког развоја јер без њих овог семинара не би било. Ја сам на отварању цитирао Питера Дракера и рекао да увек треба урадити прво најважније ствари и радити их једну по једну. У овој ситуацији је то јако тешко. У моменту када доносимо сет закона о основама образовања и васпитања истовремено са законом о јавним набавкама који ће бити другачији и озбиљнији, неопходно је упутити и на неки начин помоћи директорима установа образовања и заполенима да се прилагоде новонасталој ситуацији. Одабрали смо Ивањицу на предлог Министарства просвете које има одличну сарадњу са локалном самоуправом и дугујемо им захвалност јер смо се већ на први поглед заљубили у ову дивну варош. Центар за менаџмент функционише већ три године широм Србије и имамо заиста пуно људи на предавањима. И данас их је преко 130 а наши предавачи су спремни да одговоре на свако питање, помогну око проблема који се дешавају у пракси како би што боље и ефикасније функционисали, што уствари говори о важности овог семинара -истакао је Шпилер.

Весна Недељковић, помоћник за основно и предшколско образовање Министарства просвете и технолошког развоја, рекла је да дубоко верује у реформе које ће донети велики бољитак нашем образовању.

– Да не верујем свакако не бих била део овог тима. Ту сам да спроводим политику Владе РС и нашег министра који је заправо изнео највећи део ових реформи, након тога и ми као његов тим. Што се тиче стручних семинара, апсолутно је став Министартства просвете да сви треба да се одазову скуповима где се људи усавршавају, али и да будемо присутни међу колегама, удјемо у сваку школу, сагледамо реално ситуацију. Ја данас идем у ивањичку школу, на наставничко веће, затим имамо састанак у локалној самоуправи, јер није само поента доћи на семинар, већ подржати колеге и локалну самоуправу која овако дивно сарадјује са Министарством просвете. Када је Ивањица у питању могу рећи да је сарадња одлична, наш сектор за инвестиције много је уложио јер је интересовање тима који руководи општином, за образовање на овом простору, до те мере добро да просто немамо право да будемо по страни и не учинимо све што је у нашој моћи како бисмо подигли услове образовања на највиши ниво. Центар збивања су деца и све ово што радимо, заједно, је због њих – рекла је Недељковић.

Златко Грушановић, директор Завода за унапредјење образовања и васпитања говорио је о њиховој улози у образовном систему, стручна упутства о формирању образовног система изнела је Славица Јашић из Министарства просвете и технолошког развоја, о јавним набавкама и финансијском делу везаном за установе образовања говорили су Гордана Стјепић из ресорног министарства и Никола Живанчевић из Центра за менаџмент набавки, док је директор ОШ ’’Милинко Кушић’’, Стеван Давидовић, презентовао предузетништво у основним школама.

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.